Column

Snel, sneller, snelst

Wie in een auto stapt en navigatie gebruikt, gaat sneller van A naar B. De tomtom voorkomt dat we in een file van anderhalf uur komen, door een verstandigere route aan te geven. Dat vinden we heel gewoon. Het is slim gebruik van bestaande (big) data.

Een gasveld bij Slochteren in 1959 leidde tot het besluit om heel Nederland aan te sluiten op gas. We deden niks met de zon en de wind. Nu winnen we dáár energie mee. Het is slim gebruik van beschikbare middelen. Vraag aan patiënten of ze mee willen doen aan een medische studie. Dat doen ze meestal graag, ze willen beter worden. Patiënten willen heel graag data delen. Zij zien het belang daarvan in, om een betere behandeling te realiseren. Het is slim gebruik van data. Als je er wat langer over nadenkt, is het best gek dat voor íedereen gezondheid héél belangrijk is, maar big data – gegevens van velen – niet gebruikt kunnen worden om die gezondheid beter te waarborgen. Twee systemen werken daarin enorm belemmerend en werpen barrières op. Het juridische systeem, omdat er koudwatervrees is. Het is mogelijk geanonimiseerde gegevens te gebruiken voor studies.

Als je diezelfde gegevens opnieuw wilt gebruiken, is er wéér toestemming nodig! Er is te weinig vertrouwen in de intenties van mensen die data gebruiken. Reumatoloog Hein Moens brengt dat in dit PHC-magazine ter sprake. Het financiële systeem werkt ook contraproductief. We zien kosten oplopen. Die willen we beperken en beheersen. Juist dat wat de oplossing kan zijn, gepersonaliseerde zorg, gaat met de snelheid van een schildpad vooruit. Ik zou de snelheid van een Formule 1 wagen willen hebben. Als burgers en patiënten die vooruitgang ook willen bepleiten, kunnen we vele jaren in goede gezondheid winnen. Onderzoeker Daan Livestro laat daar geen misverstand over bestaan in dit PHC-Magazine. Laten we om gepersonaliseerde zorg te versnellen met vertrouwen de juiste mindset kiezen. Onze nationale filosoof Johan Cruyff heeft het al ooit gezegd: Als je sneller wilt spelen kun je wel harder lopen maar in wezen bepaalt de bal de snelheid van het spel. Rob Bohte, secretaris Stichting PHC Catalyst